Print This Page

Epigenetische factoren en organofosfaten

Organofosfaten

 

Inhoud

Inleiding
Natuurlijke bescherming
1. P450 enzymen
2. Paraoxonase enzym
DPP-IV enzym
Psychische aandoeningen
Biologische voeding

Inleiding

Organofosfaten zijn organische fosfor bevattende verbindingen die worden gebruikt in pesticiden om planten, groenten en fruit tegen onkruid en ongedierte te beschermen. Ze worden ook toegepast als insecticiden voor binnen huis, chemische wapens, weekmakers in plastiek, in anti-vlooienmiddelen bij dieren en anti-luizen shampoos bij mensen.

Organofosfaten baseren hun werking door het blokkeren van bepaalde enzymen in planten, schimmels en insecten waardoor ze sterven. Pesticiden zorgen voor een hogere opbrengst in de niet-biologische landbouw. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille.  Deze middelen zijn schadelijk voor het milieu en voor de gezondheid van mens en dier. Zo zou de bijensterfte onder meer te maken hebben met het veelvuldig gebruik van deze bestrijdingsmiddelen R. Ook zou volgens sommige wetenschappers organofosfaten aan de basis liggen van de gekkekoeienziekte RPesticiden zijn een relatief nieuw verschijnsel. Ze werden ingevoerd na WO2. Eerst in Amerika, waarna de toepassing zich vrij snel uitbreidde naar Europa.

Er bestaan drie grote categorieën van pesticiden:

  • insecticiden (tegen schadelijke insecten)
  • fungiciden (tegen schimmels)
  • herbiciden (tegen onkruid

Natuurlijke bescherming

Het menselijk organisme beschikt over een aantal eliminatie routes om organofosfaten af te breken. Dit zijn de P450 enzymen R (meer bepaald het CYP3A4 en CYP2D enzym) en het paraoxonase enzym  R. Echter de werking van deze twee enzym-groepen kan door allerlei invloeden geremd worden. De beste bescherming is het vervangen van bespoten gewassen door biologische voeding en zo weinig mogelijk andere chemische stoffen ‘consumeren’.

1. P450 enzymen: een groep enzymen die grotendeels (75%) betrokken zijn bij de afbraak van lichaamsvreemde stoffen (xenobiotica) zoals pesticiden, medicijnen, drugs, toxinen, koffie, tabak en chemische verbindingen. Ze maken ook deel uit van de biosynthese en de afbraak van bepaalde vitaminen (vit. A en D), steroïden (oestrogeen, testosteron), arachidonzuur en cholesterol.
Gluten hebben een nadelig effect op de werking van de P450 enzymen. Volgens een recent onderzoek bij primaten wordt de detox-capaciteit van de P450 enzymen door gluten geblokkeerd. Althans bij apen met een genetisch gluten-conflict R. Ditzelfde conflict komt voor bij 40% van de bevolking R. Concreet betekent dit dat een deel van de bevolking slechte ontgifters zijn door het consumeren van gluten.

2. Paraoxonase enzym : dit enzym is betrokken bij verschillende functies:

  • Afbraak van de organofosfaten R en R2 
  • Antioxidant, het beschermt de cellen tegen oxidatieve stress R
  • Voorkomt de afbraak (oxidatie) van LDL R. (teveell LDL of geoxideerd LDL zorgt voor atherosclerose of cholesterolafzettingen aan de vaatwand. LDL cholesterol wordt gezien als de slechte cholesterol). Atherosclerose, arteriosclerose en slechte cholesterol worden niet veroorzaakt door vette voeding, maar door een verminderde werking van het paraoxonase enzym R .
  • Voorkomt het ontstaan van arteriosclerose of slagaderverkalking (niet te verwarren met atherosclerose) R. Arteriosclerose en arteriosclerose zijn reversibele aandoeningen. Mits een oorzakelijke behandeling kan u deze ziekten terugdraaien.
  • Afbraak van statines R (cholesterolverlagers). De paradox is dat mensen met een hoge cholesterol een afgenomen paraoxonase werking hebben, daarvoor statines krijgen voorgeschreven en vervolgens deze geneesmiddelen niet kunnen afbreken. Bovendien wordt de paraoxonase activiteit met de helft verminderd door statines R . Meer hierover kan u op deze pagina nalezen.
  • Afbraak van de aromatische carbonzuren (acetylsalicylzuur, benzoëzuur, galluszuur, salicylzuur)
  • Betrokken in de afbraak van homocysteïne R en R2 (beschermende factor tegen arteriosclerose, in het bijzonder bij diabetes type 2)

Het paraoxonase enzym wordt aangemaakt in de lever R. De werking van dit enzym wordt geremd door antibiotica R, chronisch alcoholgebruik R, lithium R, zware metalen R, roken R, te hoge zink suppletie R, kwik en EDTA R, statines R, leptine Ren bètablokkers R. Vetten die door middel van een fabrieksmatig proces veranderd worden in een smeerbare substantie (geharde vetten) zijn transvetten geworden. Ook de zogenaamde ‘goede margarines‘  R die goed zijn voor hart en bloedvaten bevatten transvetten en verlagen de paraoxonase activiteit R .Met andere woorden, er bestaan geen goede margarines. Meer hierover kan u nalezen in het hoofdstuk voeding. Het best kan u frituren in ossewit en bakken in olijfolie (max. 160° C), rijstolie of kokosvet. Bakkers maken bijna altijd gebruik van margarines, roomboter is gewoon te duur. Croissant bevatten bijvoorbeeld 50% vetten.

Nutriënt factoren die de werking van het enzym verbeteren zijn vitamine C en E R, de polyfenolen R, oleïne R en resveratol R. Dagelijks gedurende een jaar een glas granaatappel drinken verlaagt de slechte LDL cholesterol en heeft een positief effect op het atherosclerose proces R. Een van de belangrijkste beschermfactoren voor de werking van het paraoxonase enzym is de combinatie betaïne (TMG) R, n-acetylcysteine, glucosamine sulfaat en viatmine C (water- en vetoploasbare combinatie) R.

Aandoeningen die in verband staan met een afgenomen paraoxonase werking zijn ontwikkelingsachterstand R, ADD/ADHD R, autisme R, astma R, depressie R en R2   , insuline resistentie R, atherosclerose R, metabool syndroom R, oxidatieve stress R, hoge cholesterol (LDL) R,  ischemische hartklachten R, leveraandoeningen R, fibrose R, verhoogde leptine R (hyperleptinemie), chronische inflammaties R,en COPD R.

DPP-IV enzym

Organofasfaten verminderen de werking van tientallen enzymen, een daarvan is het DPP-IV enzym R en R2   . Dit enzym breekt de exorfinen af en heeft meer dan 60 andere functies. Exorfinen veroorzaken resistentie van endorfine, insuline, dopamine, noradrenaline en cortisol (zie hoofdstuk exorfinen).

Psychische aandoeningen

Een verminderde werking van het paraoxonase enzym staat in direct verband met de toename van neuropsychiatrische aandoeningen R zoals de ziekte van Parkinson, dementie, depressie, ADD/ADHD en autisme. Uit onderzoek blijkt dat er hij deze mensen abnormale hoge hoeveelheden organofosfaten worden gevonden R   R2     R3   R4   R5   R6 . De consequentie hiervan is dat de afgenomen paraoxonase activiteit correleert met een deficiënte DPP-IV enzym werking en een exorfinen belasting. Helaas wordt hier geen onderzoek naar gedaan omdat de farma, tarwe en zuivel industrie hier geen enkel voordeel mee kunnen behalen. Waarom zou men investeren in preventie als de behandeling van deze aandoeningen zoveel meer opbrengt. Of zoals de European Neuropsychopharmacology, de overkoepelende Europese farmalobby aankondigde in een rapport dat 38% van de Europese bevolking leidt aan een psychische aandoening. De enige optie volgens deze organisatie is nog meer geneesmiddelen inzetten.

Biologische voeding

België is traditioneel gezien het land met de grootste aversie op biologische voeding. Hiermee bedoel ik onder meer dat het een nationale sport is om academic op tv te laten verklaren dat biologische voeding onzin is. Maar België is ook het land met een gigantische omzet in farmaceutische producten. Sinds 1995 is de groei van de geneesmiddelenproductie in België nooit gestopt. In 2008 bedroeg de totale waarde van de productie van medicijnen 5,5 miljard euro of +7,1 % per jaar sinds 1995. België telt vandaag 31 biofarmaceutische vestigingen waar geneesmiddelen worden ontwikkeld en/of geproduceerd R   R2  R3 . België is al langer een belangrijk exportland van geneesmiddelen. In 2006 maakte de OESO bekend dat België na Duitsland de grootste uitvoerder van geneesmiddelen is. Met 10,6 % van de totale Belgische export levert de sector momenteel een positieve bijdrage van 4,3 miljard euro R.

Producenten en organisaties die biologische willen promoten moeten opboksen tegen een almachtige lobby, een beetje het verhaal van David en Goliath. Ze hebben geen budget om te adverteren in de media, ze kopen geen wetenschappers om en ze worden gecontroleerd door organisaties die de minste overtreding afstraffen met uitsluiting. Mensen staan er vaak niet bij stil dat ze elke dag geneesmiddelen consumeren in de vorm van pesticiden of smaakversterkers. Omdat deze stoffen zoveel ellende veroorzaken moeten er andere chemische stoffen (medicijnen) aan te pas komen. Wie eenmaal in dit sukkelstraatje is beland, wordt een goede afnemer van geneesmiddelen. Maar het kan ook anders. Is biologische voeding duur? Het is maar hoe u het bekijkt. Elke cent die u investeert in gezonde voeding, spaart u later dubbel en dik uit aan ziektekosten.